Corona Virus Desk

CORONAVİRÜS ( COVID-19) // SAĞLIK BAKANLIĞI OFİS REHBERİ- İŞ YERLERİNDE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER
29/05/2020

Sağlık Bakanlığı tarafından 26.05.2020 tarihinde yayımlanmış “Covid-19 Salgın Yönetimi  ve Çalışma Rehberi” çeşitli işyerlerinde alınması gereken tedbirleri içermektedir. Rehberin 24. kısmında yer alan ofis ve büro sisteminde faaliyet gösteren işletmelerin alması gereken tedbirler şu şekilde sayılmaktadır;


• İş yerinde 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve müşteri planlaması yapılmalıdır.

• İş yerinde personelin birbiriyle ve müşterilerle aralarında en az 1 metre sosyal mesafeyi koruyacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

• Müşteriler iş yerine tek başlarına girmelidir. Beraberindekiler dışarıda beklemelidir.

• İş yerine misafir alınmamalıdır.

• İş yerine gelen müşterilere su dışında içecek ve yiyecek ikramı yapılmamalıdır.

• İş yerinin girişinde görünür bir yere içeride uyulması beklenen kuralları açıklayan bir bilgilendirme asılmalıdır ve gelen müşterilerin bunu okuması sağlanmalıdır. Bu bilgilendirme içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan müşterilerin iş yerine girmemeleri uyarısı yer almalıdır.

• Müşteri, iş yerine girdiğinde alkol bazlı el antiseptiği veya en az %70’lik alkol içeren kolonya kullanmalıdır.

• Müşterilerin maskeli olarak iş yerine girmesi sağlanmalıdır ve girişte maskesi olmayanlar için maske bulundurulmalıdır.

• Ödemelerde kredi kartı kullanılacaksa mümkünse temassız ödeme tercih edilmelidir.

• Nakit para ödemelerinde el antiseptiği kullanılmalıdır.

• Müşterilerin iş yeri içinde mümkün olduğu kadar kısa süre kalması sağlanmalıdır.

• Ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtileri olan personel çalıştırılmamalıdır.

• Personel çalışırken ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi belirtiler gelişirse, tıbbi maske takılı olarak sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

• İş yerinde çalışma düzeni gerekli en az personel bulunacak şekilde planlanmalıdır.

• Çalışan personelin tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanmalıdır.

• Personel, mesainin başlangıcı/bitişi ve gün içinde ellerini su ve sabunla yıkaması konusunda uyarılmalıdır.

• Çalışan personel dinlenme alanlarında en az 1 metrelik sosyal mesafeyi korumalı ve maske takmayı sürdürmelidir. Yemek yerken ya da su/çay/ kahve içilirken, maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanda aynı anda birden fazla kişinin olmaması sağlanmalıdır.

• İş yerinde her gün su ve deterjanla düzenli olarak temizlik yapılmalıdır.

• İş yerlerinin temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin temizliğine dikkat edilmelidir. Bu amaçla, su ve deterjanla temizlik sonrası korozyona dayanıklı yüzeylerin dezenfeksiyonu için 1/100 sulandırılmış çamaşır suyu kullanılabilir. Tuvalet dezenfeksiyonu için ise 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu kullanılmalıdır.

• Klor bileşikleri ile temizlik yapılması uygun olmayan bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri %70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

• Tuvaletlerde tek kullanımlık kâğıt havlu konulmalıdır. Hava ile el kurutma cihazları çalıştırılmamalıdır.

• Salon tipi klimalar ve vantilatörler kullanılmamalı iş yerlerinin kapı ve pencereleri açılarak sık sık havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan iş yerlerinin havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.

İLETİŞİM
“Hukuk karmaşık bir konudur. Eğer görmezden gelirsen bu büyük bir soruna neden olabilir.”